OVER LAS SABROZAS

Publicatie Dagblad van het Noorden:

De caravan annex snackwagen valt enorm op. Niet alleen is hij geschilderd in felle kleuren geel, blauw en rood, maar hij lijkt bovendien midden in het grote niets te staan. Op het dak wapperen vlaggen strak in de wind die jaagt langs de open carpoolplek bij Aduard. Rechts de trotse driekleur van Venezuela, dezelfde kleuren als de caravan. De roodwitte vlag trekt misschien wel het hardst. Daarop staat dat ze hier ook Raspatat verkopen. Het is zondagmiddag: snacktime!

Als vliegen gelokt door stroop houden auto- en motorrijders doorlopend halt op de ruime parkeerplaats langs de Friesestraatweg. Ook wippen geregeld fietsers en wandelaars aan. Las Sabrozas – Venezolaanse snacks, staat te lezen op de Aduarder eetmagneet. De uitbaters van de mobiele frituur – de één een volbloed Grunneger, de ander een struise Venezolaanse – doen ook in catering.

Wie indertijd op de Latin Dance Night in De Oosterpoort niet te dronken was, of te uitgeput van het hardloopwerk tijdens de recente Nacht van Groningen, had Las Sabrozas natuurlijk al herkend. Voor minder geëngageerde mensen: de Venezolaanse snackkar staat op marktdagen ook op de Groninger warenmarkt. Voor kleurenblinden: volg uw neus.

Op de Groninger markt is de sfeer rond Las Sabrozas behoorlijk anders. Ineens klinkt er Duits (logisch), maar ook Spaans, Papiaments, Engels en zelfs Portugees. Hamburguesa, signor? Si signor, con todo por favor. Er volgt een hamburger pikant op z’n Venezolaans; een weergaloze, ruim bemeten burger van goedgebakken, pittig zelfgekruid vlees, een gebakken ei, ijsbergsla, tomaat, iets mayonaise en pittige rode saus. Voor drie eurootjes…! Hallo, meneer McDonald’s en Febo, leest u mee…?

Las Sabrozas is een unieke onderneming, zeggen de uitbaters. “De eerste met Venezolaanse snacks in Nederland.” Voor de zekerheid verkopen ze op de markt ook een broodje Duitse Bratwurst (€3), en als het meezit, brengen ze een braadpan vol Hollandse gehaktballen (à 2,50) mee. “Staan we in Aduard, dan hebben we bovendien het gouden trio paraat: patat, kroket en frikadel. Kijk, de meeste ouderen die willen nog wel eens iets proberen, maar kinderen zeggen hier vaak dat lust ik niet. Voor hun hebben we patat. Da’s in Stad overbodig.”

Enthousiast vertellen de twee over hun deegwaren van maïsmeel, die in een laagje olie worden gebakken en gevuld met allerlei heerlijkheden. De lezer begrijpt: we laten het niet bij een hamburger. Laat die Venezolaanse lekkernijen maar komen!

Eerst tequeños (€1,50), een soort extralange lange vinger met een bladerdeegachtige brosheid, gevuld met kaas. De bijgeleverde chilisaus past goed, een prima snack. Dan verder met een empenada rundvlees (€3), een krokant gebakken pastei tjokvol met heerlijk mals draadjesvlees, type ‘Mexicaans’ gekruid. Gringos krijgen uitleg over hoe het halvemaantje het beste te eten. Laat het puntzakje er zo lang mogelijk om: het vangt van alles op.

De empenada groente scoort een volbloed ‘uitmuntend’. Zelden zagen we zo’n fantastische combinatie van spinazie, gele paprika, aardappel, ui, peen en kaas. Vooral het smaakhuwelijk met de superlekkere guasacaca is in de roos – de Venezolaanse versie van guacamole, maar dan pittiger; meer een relish van avocado en knoflook. De empenada vis bevat heerlijk hartige klipvis (bacalao of bakkeljauw). Als dorstlessers verkoopt Las Sabrozas een scala aan tropische verfrissingen: onder meer mango, guave en zuurzak.

Behalve de empenada beschouwt Las Sabrozas ook de arepa als speerpunt: een kloek rond ‘broodje’, een behoorlijk forse hap. Naar believen kan ‘ie worden gevuld. Wij proberen een arepa kip (€4) en gaan vervolgens een strijd aan met een enorm geveuld broodje. Geweldig lekker, zeker samen met de pittige rode saus. We keren hier zeker terug.

5 Reacties op OVER LAS SABROZAS

 • Rob Clardij schreef:

  Ontdekt op de zaterdagmarkt in Assen; leuke mensen en vooral:
  HEERLIJKE PRODUKTEN !!
  Een aanrader voor liefhebbers van een “andere” snack of lunch.
  VEEL SUCCES.
  Rob.

 • s.j.de vries-enter schreef:

  Heb laatst met m’n schoondochtertje in Aduard een paar broodjes9 Arepa gevuld met o.a. gehakt zwarte bonen wat groente en overheerlijke kruiden opgehald, daarbij kleine bakjes met verschillende sausjes.
  Ik had het eigenlijk wel gehad met broodjes Big Mag, turkse broodjes en broodjes met kebab of gyros,
  En thuisgekomen………………..
  Wat hebben we genoten van deze Venezolaanse Arepabollen, het was echt alsof engeltjes…………
  Ik kom gauw weer eens langs, laatst met m’n zus op weg naar Ameland Aduard gepasseerd, helaas heb ik vernomen dat de eettent Las Sabrozas er alleen op zondag staat, maar ik vertel aan iedereen hoe lekker het is, bij het schrijven alleen al loopt het sap me in de mond, succes verder en gauw tot ziens, groeten, Sophia de Vries

 • Jelger schreef:

  Lekkerste eetkraam van Groningen!

 • Katja schreef:

  Heerlijke snacks met veel liefde gemaakt! Vergeet niet om de unieke knoflooksaus te proeven 🙂

 • Arjan Smit schreef:

  Hallo. Ik heb jullie vandaag gemist in Aduard. Heb ik iets gemist of is er wat loos?

  Vr gr,

  Arjan Smit uit Zuidhorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *